Access point de la router mikrotik

De ce router mikrotik?
Sunt din ce în ce mai populare, au preț accesibil și sunt destul de calitative. Înainte de a folosi un router mirotik aveam un TP-LINK model TL-WR841N, dar la MUM (Mikrotik user meeting) event 2016 am primit cadou un router mikrotik model hAP lite (RB941-2nD-TC) și mi se pare chiar foarte bun.
Cu configurarea unui router m-am confruntat și atunci când am ajuns să trăiesc la căminul UT-Cluj, aici treaba a fost un pic mai grea căci în cămin este un sistem unde sunt introduse MAC adresele tuturor utilizatorilor, însă din cauză că routerele mikrotik sunt un pic diferite am fost nevoită să clonez MAC adresa de la laptop ca mai apoi să pot face un access point.
Mai jos voi descrie pașii pentru a face un acces point de la router mikrotik.
Pentru a accesa meniul de configurare e nevoie ca routerul să fie conectat la calculator printr-un cablu de rețea RJ-45 ce vine din unul din porturile LAN al routerului iar cablul ce vine de la provider și furnizează internet se conectează în portul 1 al routerului, sub care de obicei e scris Internet sau are o altă culoare decât celelalte porturi.
Pentru a accesa meniul routerului poti accesa din browser adresa local host 192.168.1.1, va apărea o fereastră unde vei introduce user name si password ( by default sunt User Name: admin și Password: admin)

O altă soluție este Winbox, e gratuit și dacă ai vre-o problemă cu accesul din broswer, aplicația te scoate din încurcătură.
Eu o să folosesc winbox pentru configurare.
Pasul 1
Deschide Wireless Interface window din Winbox. Aici o să vezi listate 2 Wireless cards, ele pot fi oprite pentru a le porni fă click pe butonul albastru Enable

Pentru a configura interfața fă dublu-click pe numele ei și se va deschide meniul de configurare, selecteaza ‘Ap bridge’ și fă click pe butonul OK din dreapta-jos

Pentru a seta parolă va trebui să configurezi WPA2 security, din Wireless Interface window mergi la Security Profiles, creează un profiul nou apăsând pe butonul new și setează un nume și parolă pentru profilul creat.

Pentru a verifica dacă profilul a fost creat mergi la Registration Table din Wireless Interface window.

Acum AP-ul are nevoie de o adresa IP, aceasta poate fi configurata in meniul IP.

Be the first to reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *