Crează un stick de boot simplu și rapid.

Să schimbi sistemul de operare e un lucru vital pentru orice deținător de pc, iar pentru aceasta e nevoie de un mediu de pe care să instalezi noul OS (operating system), mai jos am să scriu pașii și toolurile necesare ralizării unui stick USB live cu distribuțiile Linux și Windows și cum să setezi ordinea de încărcare din BIOS.

UNetbootin

Există mai multe programe ce pot realiza bootarea, dar eu mereu aleg UNetbootin, e un program care rulează pe sistemele de operare Linux, Windows și Mac OS X.
Cu UNetbootin poți downloada direct imaginea ISO, sau o poți încărca direct de pe pc-ul pe care-l utilizezi. Iată link-ul de pe care downloadezi acest program, tot aici găsești pașii pe care trebuie să-i urmezi.

WiNToBootic

WiNToBootic este o aplicație cu licenţă gratuită pe o perioadă nelimitată, cu care poți crea stick boot-abli de pe 3 tipuri de surse: imaginea ISO, de pe DVD sau din directoriu. Acasteă aplicaţie formatează stick-ul apoi trece direct la copierea fişierelor pentru instalarea sistemului de operare din sursa aleasă anterior. Iată link-ul de unde poți descărca aplicația, tot aici găsești și pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Setarea ordinii de încărcare a mediului de stocare

Pentru ca să setezi ordinea de încărcare a mediului de stocare, acest lucrul îl faci din BIOS (Basic Input/Output System), pentru a accesa BIOS-ul e nevoie să apeși o tastă specială imediat după apăsarea butonului de start al computerului tău, iar în timpul încărcării în partea de jos al ecranului va apărea un mesaj în care e indicată tasta pentru a accesa BIOS-ul, dar dacă nu e afișat poți folosi una tastele cele mai utilizate pentru accesarea BIOS-ului:

  • Delete
  • F10
  • F11
  • F12
  • F1
  • F2
  • F3
  • Esc
  • După ce ești în BIOS, în partea de sus din meniu în care te deplasezi cu ajutorul tastelor stănga, dreapta, sus, jos selectezi opțiunea system configuration, iar de aici selectezi Boot Options ca să poți seta ordinea de încarcare, care este următoarea: USB hardidsk primul, superdisk al doilea si cd-rom al treilea, tastezi F10 pentru accept și faci un restart și alege stick-ul drept mediu de instalare a sistemului de operare.

One thought on “Crează un stick de boot simplu și rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *